Ocjenjivački sud 2014

Klavir

Dalibor Cikojević

Dalibor Cikojević glazbenu je naobrazbu započeo već u svojoj sedmoj godini u Splitu gdje je maturirao i završio srednju glazbenu školu u razredu profesorice Jelke Bakašun. Nakon toga odlazi u Beč gdje studira na Visokoj glazbenoj školi u razredu Alexandera Jennera kod kojega je i magistrirao. Njegovom daljnjem umjetničkom sazrijevanju pridonijeli su usavršavanje kod Olega Maisenberga te studij Instrumentalne pedagogije kod Carmen Graf Adnet.

Od rane mladosti nazočan je na glazbenoj sceni te nastupa na raznim domaćim i inozemnim festivalima kao što su Splitsko i Zagrebačko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Osorske glazbene večeri, George Enescu Festival, Raba Musikfestival i Wiener Festwochen. Pod ravnanjem dirigenata Pavla Dešpalja, Nikše Bareze, Petera Burwika, Georga Schmöhea te Ive Lipanovića imao je zapažene nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrom HNK-a u Splitu, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te s Wiener Ensemble des 20. Jhr. Na području komorne glazbe surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Gudačkim kvartetom Sebastian i nizom uglednih glazbenika iz zagrebačkog i bečkog glazbenog života. Njegov koncertni repertoar širokoga je raspona i seže od baroka sve do suvremenih djela 21. stoljeća. Dalibor Cikojević dugi je niz godina djelovao kao glazbeni pedagog u Austriji, između ostalog i na Universität für Musik u Beču, a sada je redoviti profesor i dekan na Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Katarina Nummi-Kuisma

Pijanistica, Dr. Katarina Nummi-Kuisma, školovala se na Sibelius akademiji u Helsinkiju (Finska) te u Londonu i Beču. Predaje na Institutu za glazbu u Espoou, inače vodećoj glazbenoj školi u Finskoj. Stručnjak je za pedagoško osposobljavanje te drži seminare za nastavnike i predavanja za studente diljem Europe.

Dr. Nummi-Kuisma je razvila inovativnu metodu podučavanja i osposobljavanja za instrumentalno učenje na svim razinama. Doktorirala je na Sibelius akademiji 2010. Tema njenog istraživanja je bila psihofiziološka prilagodba profesionalnog pijaniste tijekom izvedbe. Istraživanje iznosi zanimljive implikacije na pedagoška razmišljanja: kako učinkovito integrirati probleme izvedbe u vježbu i učenje. Njen pristup proizlazi iz sustavnih razmišljanja na polju istraživanja djece i psihoanalize.

Dr. Nummi-Kuisma je umjetnička ravnateljica Raudaskylä International Masterclasses-a i predsjednica finske EPTA-e.

 

Sergio de Simone

Sergio de Simone rođen je Firenci. Klavir je studirao u klasi Giuseppea Tanzinija, a komornu glazbu u klasi Franca Rossija talijanskog violončeliste člana uglednog ansambla „Quartetto Italiano“. Diplomirao je 1995. godine na Conservatorio “Arrigo Boito” u Parmi s najvišim ocjenama. Školovanje nastavlja u Dallasu, Texasu na Southern Methodist University u klasi Joaquina Achucarroa. Stručno se usavršavao kod uglednih svjetskih pijanista poput Murraya Perahiae, Alda Ciccolinija i drugih.

Laureat je brojnih međunarodnih natjecanja za klavir i komornu glazbu. Nastupa kao solista i komorni glazbenik na uglednim svjetskim pozornicama. Profesor je klavira na Trinità Laban Conservatoire of Music and Dance (Trinity College of Music) u Londonu. Predavač je na Conservatorio “Gesualdo da Venosa” u Potenzi i na Scuola di Musica di Sesto Fiorentino u Firenci (gdje je i ravnatelj).

 

Gitara

Darko Bageski

Darko Bageski osnovnu i dio srednje glazbene škole završio je u Skoplju, u klasi prof. Jane Penov. Srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu, u klasi prof. Dhevdet Sahatxhija i diplomirao na Višoj glazbenoj školi „Franz Liszt” u Weimaru (Njemačka) u klasi prof. Jurgen Rosta. Svoje obrazovanje nastavlja na postdiplomskom studiju na Državnom glazbenom konzervatoriju u Solunu (Grčka) u klasi prof. Gerhard Reichenbacha, te je magistrirao u klasi prof. Costasa Cotsiolisa.

Pored brojnih koncerata i recitala, sudjelovao je na seminarima u Njemačkoj, SAD, Švedskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji kod svjetskih poznatih gitarista (A. Desiderio, Z. Dukic, L. Yang, O. Assad, T. M. Pering, E. Bitetti , C. Marchione, N. Koshkin …) Nastupao je kao solist s mnogim komornim orkestrima kao i s Makedonskom filharmonijom. Kao član dueta „Chili ” zajedno s violinistom Asparuh Kjortoshevim, objavili su CD pod nazivom „Lirska paučina“.

Dobitnik je nagrade Udruge glazbenih i baletnih pedagoga Makedonije za uspješan godišnji rad u području pedagogije. Radi kao redoviti profesor gitare na Fakultetu glazbenih umjetnosti u Skopju.

Marko Feri

Marko Feri diplomirao je gitaru na Glazbenom konzervatoriju G. Tartini u Trstu te je pohađao brojne majstorske tečajeve kod D. Russella, M.Barrueca i A. Poncea. Nagrađivan je na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, a redovito nastupa na važnim glazbenim festivalima u Europi, SAD-u (GFA 2006 – Columbus GA, GFA 2012 – Charleston SC i drugi Festivali u državama New York, Texas, Ohio, Virginia, North Carolina, Tennessee), Kanadi (Toronto Guitar Society Series 2011,2012), Meksiku, Australiji i Japanu. Nastupa kao solist, kao član komornog sastava Gorni Kramer Quartet, kao duo sa jazz pjevačicom Martinom Feri te kao duo s flautisticom A. Zupan. Nastupa i s harmonikašem S. Zorzom, zborom Cappella Civica, orkestrom Concordia Chamber Orchestra (Operita Maria de Buenos Aires by A.Piazzolla, The Threepenny Opera by Kurt Weill).

Snimio je sedam CD-ova: Nocturnal kao solist; 20th Century Original Works For Flute And Guitar s Michelazzijem; Evasion (glazba Piazzolle i Bollinga) zajedno s Evasion group-om; Viva Sevilla zajedno s Italian Guitar Consort-om; Astor Piazzolla-Orchestral Works s  Concordia Chamber Orchestra-om; Notes Vagabondes – Live i Modulante s Gorni Kramer kvartetom. Podučava gitaru u glazbenoj školi Glasbena Matica Marij Kogoj u Trstu i u Srednjoj glazbenoj školi  u Kopru te predaje na United World College-u u Duinu u Italiji. Umjetnički je direktor Međunarodnog gitarističkog festivala Kras (Slovenija – Italija).

Xhevdet Sahatxhija

Xhevdet Sahatxhija diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Dugo godina radio je kao profesor gitare u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Vanjski je suradnik Muzičke Akademije u Zagrebu i na Fakultetu za umjetnost u Prištini. Obrazovao je mnoge naraštaje mladih gitarista od kojih su mnogi osvojili vrijedne nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima a danas su priznati umjetnici i glazbeni pedagozi. Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih plesnih pedagoga za 2004. godinu. U razdoblju od 2003. – 2009. godine bio je voditelj stručnih vijeća za učitelje gitare i mentor mladim nastavnicima. Predsjednik je Hrvatske udruge gitarskih pedagoga. Od 2009. godine ravnatelj je Glazbene škole u Novskoj.

Uz redovan pedagoški rad vodio je Međunarodnu ljetnu gitarsku školu u Pučišćima i Milni na Braču a od ove godine u Poreču. Član je mnogih ocjenjivačkih sudova na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima. Uz pedagoški rad nastupa solo ili kao član raznih komornih sastava na koncertima u zemlji i inozemstvu.

 

Pjevanje

Luciano Batinić

Rođen je u Splitu 1977. godine. Pjevanje počinje učiti kod Nonija Žuneca, nastavlja u G.Š. Vatroslav Lisinski kod Bojana Pogrmilovića, a vokalnu tehniku usavršava kod Vitomira Marofa.

U HNK-u u Zagrebu debitira kao Pimen u Borisu Godunovu (2002), a u sezoni 2002./2003. je angažiran kao solist Opere HNK-a u Zagrebu. Postaje prvak Opere 2009. godine. 2003. godine odlazi na dvogodišnje usavršavanje u Teatro alla Scala (Accademia del perfezionamento per cantanti lirici del Teatro alla Scala) u Milanu. Tamo studira vokalnu tehniku i interpretaciju kod Leyle Gencer, Luciane Serra, Luisa Alve i Lea Nuccija te surađuje s pijanistima Robertom Negrijem i Vincentom Scalerom. Nastupao je u mnogim kazalištima (La Scala, Opera HNK-a u Splitu, Osijeku i Rijeci, Opera SNG u Mariboru i Ljubljani, Komische Oper u Berlinu, Graz Oper, Stadttheater u Bernu, Hessisches Staatstheater u Wiesbadenu, Pfalztheater Kaiserslautern te u Moldaviji). U jesen 2012. je nastupao u kazalištu La Fenice u Veneciji.
Kao koncertni pjevač nastupa sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zborom HRT-a, Hrvatskim komornim orkestrom, Slovenskom Filharmonijom te Zagrebačkom filharmonijom.

 

Vlatka Oršanić

Sopranistica Vlatka Oršanić umjetnica je međunarodnog ugleda. Rođena je u Zaboku. Prvu glazbenu poduku stječe u Varaždinu, a kao četrnaestogodišnjakinja počinje učiti solo-pjevanje kod poznate pedagoginje Ankice Opolski. Sa šesnaest godina upisuje studij pjevanja na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Diplomira u klasi Ondine Otte-Klasinc. Usavršavanje nastavlja u privatnoj školi pjevanja kod komorne pjevačice Olivere Miljaković u Beču.

Karijeru započinje vrlo mlada. Debitirala u Ljubljani kao Sophie ( Werther). Slijedile su sve važnije uloge operne literature. Nastupala je na uglednim domaćim i međunarodnim pozornicama. Vlatka Oršanić ima i bogatu karijeru koncertne pjevačice. Surađuje s poznatim svjetskim dirigentima Na njenom se repertoaru nalazi preko osamdeset glavnih opernih i koncertnih uloga najrazličitijih karaktera.
Snimila je nekoliko nosača zvuka za svjetske diskografske kuće (Emi, Sony Classical, Arte Nova.) Vlatka Oršanić prvakinja je Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani te redovni profesor i pročelnik Odsjeka za pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Ljubica Živković

Ljubica Živković rođena je u Beogradu. Solo pjevanje studirala je u klasi Zvonimira Krnetića, a glazbenu teoriju u klasi profesora Petra Ozgijana. Diplomirala je u klasi Radmile Smiljanić. Još za vrijeme studiranja postaje solistica Beogradske opere. Od 1994. godine aktivno se bavi pedagogijom. Učenici iz njezine klase nositelji su najprestižnijih nagrada sa svih značajnijih natjecanja u državi i inozemstvu.

Dobitnica je nagrade Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za višegodišnje vanserijske rezultate u pedagoškom radu, kao i godišnje nagrade Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije, nagrade za najboljeg pedagoga Vojvodine. Solo pjevanje predaje u Muzičkoj školi Stanković i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.